kalaslördag!

Publicerat - 2013-09-29 @ 09:59:59
  
 
 
I fredags kom en av mina bästa vänner hem på överraskningsbesök. Hans mamma fyllde 65 år och hade ingen aning att hennes yngsta skulle komma hem. Prata om suprise! Eftersom han bara är hemma över helgen och främst för att vara med familjen åkte vi dit. Han är ju fadder till Novalie, och ser inte henne så ofta så lika bra att passa på. Dock hade jag en lite extra överraskning åt honom då jag tog med en annan gemensam vän hem till honom. Hon är i sin tur fadder åt Milea, så blev fadder och vänskapsträff i dubbel bemärkselse och gottfika med smörgåstårta och tårta till hans mors ära, som vi uppvakatade med en jättefin blombukett. Efter ett par timmar blev det där emot dags att bege sig vidare för vår del, eftersom jag skulle och uppvakta en kompis som fyllt 30 år! Där bjöds det på italienskt bröd och olika sallader, så himla gott. Och Milea fick träffa ännu en av sina faddrar eftersom hon också är en av hennes faddrar. Så blev en riktigt toppendag i Hankmo och Vasa för mig och flickorna. T var nämligen hemma eftersom han hade jobb att sköta.
 
Idag är planen att börja städa upp gården inför vintern, och allt skräp som lämnat sedan renoveringen skall sorteras för bortföring. Plötsligt händer det! :)
 

det blev bättre.

Publicerat - 2013-09-28 @ 08:04:11
Efter en tung förmiddag och eftermiddag med en hel del trots från den äldre flickans sida, packade vi i bilen och for till Nykabi. Lite miljö och luftombyte brukar ju kunna göra en hel del som det sägs. Och visst blev det bättre. Dagens höjdpunkt blev att få köra med pappa i hans nya maskin, som det skall plogas snö med i vinter b.la på tösens dagis.
 
  
 
Idag byter vi också ut hemma miljöluften, och far och uppvaktar Mileas fadder. och en av mina bästa vänner Johanna som fyllt 30 år igår. Grattis igen gumman! -v- Fick också veta att en annan vän överraskat sina föräldrar genom att komma hem från Sverige till mammans födelsedag så skall försöka hinna träffa honom också. En ännu bättre dag skall vi hoppas! :)
 

jag vill ta semester.

Publicerat - 2013-09-27 @ 13:42:47
Ibland vore det så skönt att bara sticka iväg helt själv på någon semester från allting. Novalie är igen inne i trotsandet och humöret svänger från glad till sur i 360. Vad händer med min lilla stora tjej liksom? Dessutom har hon börjat kalla mig för dum, ful och gud vete vad. Idag då jag var som mest uppgiven på det hela kunde jag till sist inte göra annat än att sitta och småle för mig själv. Tänk att en person på snart fem år kan ha så mycket irritiation i sig ändå då saker inte går som hon vill, att saker måste slängas omkring eller det skall smällas i dörrar. Kanske man känner igen sig själv från en viss ålder, bara det att jag trodde det kom nästan tio år senare? För är det inte lite tonårsfason över det sist nämnda ändå. Vilken tur att det är fyra år mellan barnen så kanske man alltid har minst en som är mer förnuftig än den andre i alla fall, låt oss ändå få tro det just nu. :)
 

hjälpredan.

Publicerat - 2013-09-24 @ 20:03:00
 
Hon som vill dammsuga. Jag fick inte ens röra dammsugarn. Får hoppas att det kunde hålla i sig, för om ett par år skall man åtminstone klara av att städa sitt rum själv anser jag. :) Vad hjälper era barn till med, och vad tycker ni är rimligt att kräva i olika åldrar? Här är det ännu mest jag som plockar (personskada eftersom jag avskyr då en massa saker ligger framme och ger stökigt intryck..) Men jag har också blivit  bättre på att låta vissa saker vara (det ser ju ändå likadant ut efter fem minuter igen) och att säga till personen det berör att själv plocka upp sitt. Så numera plockar Novalie ofta ihop sina leksaker själv eller så hjälps vi alla åt om vi är "trötta" så det ska gå undan. :)

att börja jobba.

Publicerat - 2013-09-23 @ 15:38:34
Så var det bestämt, 20 januari återgår jag till jobbet. Plats om dagmamma är ansökt, och Milea kommer då vara 11 månader. Med Novalie var jag hemma 1,5 år. Men beslutet att börja tidigare denna gång känns inte så farligt. Klart jag gärna skulle vara hemma tills de alla är tre år, men "tyvärr" styr min personliga trivsel för mycket. Jag saknar faktiskt att jobba lite.

titta vad jag kan!

Publicerat - 2013-09-17 @ 17:40:00
  
Provade igår att ha Milea sittandes på golvet, hon sitter bra och stadigt i famnen och matstolen så tyckte  hon småningom kanske behärskade konsten själv på golvet. Och jo, hon sitter nog rätt stadigt redan. Lite får man lägga kuddar bakom ifall det kippar åt sidan eller bakåt, men från att ha klarat ett par minuter, kan hon nu redan sitta minst 10 minuter, och hon är så mycket nöjdare! För ligga på mage har inte alls varit någon stor favorit, även om hon behärskar konsten att svänga sig på rygg igen bara hon vill. Och hjälper man henne på rygg så är hon ju genast på fem röda tillbaka i magläge... En annan ny favorit är att prutta med munnen så spottet/dregglet bara yr/rinner. Inga tänder har hon ännu, även om tandköttet ner i varit svullet rätt länge redan och allt gärna skall i munnen för att tuggas på. Hon sover 10-12h/natt och ofta i ett sträck, någon natt kan man få springa ett par gånger och lägga in nappen. (verkar ändå som det blivit mindre sedan hon flyttade i eget rum för cirka 3 veckor sedan)  Dagtid sover hon ofta två pass, ett på förmiddagen och ett lite längre på eftermiddagen. Till frukost är det gröt som gäller, lunch består av potatis med någon grönsak och ibland fisk/kyckling, till mellanmål serveras en fruktpure och till middag är det ca 180ml ersättning som gäller och på kvällen innan läggdags gröt igen. Äter gör hon med god aptit, och hittills slinker allt ner. Borde småningom börja ge fastare föda även till middag eftersom hon inte verkar hålla sig mätt så länge man önskar till kvällsgröten skall serveras. Hon klappar också händer genom att klappa den ena handen i den andra. Och hon jollrar med ba-ba, bä-bä, pa-pa och ibland också ma-ma. Hon vill gärna ha uppmärksamhet och säger till om ingen finns i närheten. Hon har även börjat visa tendenser till egen vilja, genom att skrika om man tar något ur händerna som hon vill ha, och lugna sig först då hon får tillbaka det. Det är vår Milea snart sju månader. Vart har tiden tagit vägen? Älskade lilla plutt! <3
 

första flunssan och knäckig äppelpaj

Publicerat - 2013-09-09 @ 12:30:00
   
I lördags vaknade en varm och snuvig tjej. Natten hade varit sämre än normalt, med napp instoppningar minst varannan timme, något som brukar ske 1-3ggr/natt om ens det då hon oftast sover hela nätterna. Tog därför temp och den visade nästan 39 grader. Gav en supp och fick ner den lite. Dagssömnen varade max 40min under hela dagen. Och efter än ännu sämre natt då jag bäddade ner mej på en tunn bäddmadrass vid sängen i hennes rum, och hon vakade nästan en gång varje timme och hade svårt att få sömn pga sin täppta näsa, så tyckte jag nog det behövdes mer än bara suppar och böcker/dvdfodral under benen vid huvudändan i sängen. Så igår inhandlade vi vår första näsfrida! (aldrig behövt åt N, och har inte ens vakat så ofta en natt med henne trots flunssor dessa snart fem år). Blev också koksalt näsdroppar och hackad lök som jag lade i en gammal strumpa att hänga vid huvudändan i sängen, och natten tills idag gick betydligt bättre! Hon sov i ett sträck från 22.30-06.30, och ingen feber. Bara lite snuvig! Gissar det var tredagars feber hon hade, och som tur är har hon trots det orkat äta/dricka som normalt och varit på gott humör. Nu hoppas jag att vi håller oss friska för imorgon drar jag med tjejerna till Malax och hälsar på mommo en natt. Skall också passa på att besöka en vän jag inte sett på på ett tag längs vägen innan, och så är jag bjuden på ett partylite i Vasa. Mycket partyn nu. :) På söndag skall jag själv ha både zelected by houze och tupperware, så saknar någon en inbjudan eller vill beställa något är det bara att mejla, sms:a, ringa! :) Äppelpajen på bilden kommer troligen bakas igen (gjorde en igår då vi inte hade bättre för oss än att mest hänga inne då T och N for till Nykabi), så kanske blir ni bjudna på det om ni dyker upp. ;)
 

mera parkhäng och picknick.

Publicerat - 2013-09-09 @ 11:42:36
  
Hängde mycket i parkerna de dagar vi var lediga, och hade tid i slutet av förra veckan. Fredagen hade vi till och med besök av Lotta med barnen Samu (4år) och Julia (4mån), så då lyxade vi till det lite extra vid parken i Kivilös då vi köpte bullar längs vägen direkt från bagerit. :) Tänk att vi bara har 500m till bageriet (Bergwalls), och ändå handlar vi inte därifrån annat än vid födelsedagar och andra fester då vi brukar beställa tårtorna därifrån (de gör så goda tårtor!!). Får väl nog ändra på det nu. :)

en vardag i september.

Publicerat - 2013-09-03 @ 16:20:12
Här rullar vardagen på som vanligt igen, efter att Novalies tio veckor långa sommarlov tog slut för ett par veckor sedan, och hon fick fortsätta med sina fem timmar dagis 10 dagar per månad ännu höst. Det innebär ju att hon fortfarande får mycket tid här hemma, och har mycket ledigt,  så idag passade vi på att besöka en relativt ny park jag stötte på vid en vagnpromenad med Malin i bostadsområdet Kivilös förra veckan. Det är rätt många nya bostäder i just det området (förstås är de flesta barnfamiljer), så då behövs väl en liten park. Och jag som tycker det är mysigt att promenera på just nyområden och se hur folk bor, hur trädgårdarna ser ut osv, så var det självklart vi skulle gå dit när det inte är så mycket längre än den park vi annars brukar hänga i. Lite ombyte gör ju bara gott, och promenaden var inte heller förgäves då parken fick godkänt av Novalie. Ända minus var ju att jag en sådan fin fin höstdag glömmer vattenflaska och picnic tillbehör, så besöket kortades av då törsten slog till och man hade behövt få lite vätska för att fortsätta leka. Nå, vi lär hinna med fler besök och Novalie är informerad att påminna den glömska mamman om vattnet nästa gång. (Åt Milea hade jag självklart med både mat och ombyten..)