bröllop

Publicerat - 2012-03-31 @ 10:30:48

Drömde att jag och T gifte oss inatt. Kändes riktigt verkligt. Jag drömde att han ordnat med allt själv, men utgående från hur han visste att jag ville ha det. Två av mina vänner vara brudtärnor och så hade han köpt klänningen och ordnat med blombuketterna (min och tärnornas). Ända felet var väl att alla buketterna var olika och jag tyckte min ena tärna hade finare bukett än jag som brud hade. Novalies uppgift som brudnäbb hade han glömt. Så även om det vore kul med en man som fixar allt så var jag glad då jag vaknade att allt bara var än dröm. Tror nog vi får planera det tillsammans då den dagen kommer istället för att jag blir "kidnappad" och bröllopet bara sker sådär som en överraskning. ;)

  
Älskar brudklänningar med markerad midja och gärna lite släp. Av dessa är den längst till vänster min favorit.

Kalaset i malax.

Publicerat - 2012-03-31 @ 09:09:34

Syrran fyllde år igår, så vi for på kalas till Malax. Novalie fick träffa Angeliqas kusin Inez som är någon månad yngre, och de lekte så bra ihop fast det inte setts på länge. Idag blir det kalas igen för att fira T´s systers barn som alla fyllt år denna månad. Blir dock bara T och Novalie som åker eftersom det är ikväll och jag råkar ha kvällstur.



Inez och Novalie

Dagens födelsedag, och ett år av saknad.

Publicerat - 2012-03-30 @ 09:24:14


Grattis till finaste syster som fyller 14 år idag, hoppas du får en fin dag! -v-

Idag är det också ett år sedan faffa somnade in. Han låg där så fridfullt på sjukbädden med ögonen slutna. Jag vet att han var stolt över vad han åsatdkommit i sitt liv och jag tar med glädje med mig allt han hjälpt mig med. Alla punkteringar på cyklar och Novalies barnvagn han lagat, alla fisketurer, båtskjutsar. Det var faffa för mig. Sista tiden av hans sjukdom oroade han sig dessutom lite extra eftersom jag mest var ensam med Novalie. Han hann aldrig få veta att jag och T börjat om, men tror ändå han vet det nu. Ä övertygad att han håller étt vakande öga på oss. Vila i frid älskade och saknade faffa. -v-

vill bara sova.

Publicerat - 2012-03-29 @ 16:02:21

Jag är så trött så trött idag. Har sovit uruselt senaste två nätterna. Vet inte om det är att vi vred fram klockan i helgen som är orsaken, eller tösen som igen börjat komma trippande till oss om nätterna och ska sova brevid. Jag har varit på tok för trött för att orka kolla klockan då hon kommit, tänkt det säkert snart är morgon ändå och det har gjort sömnen mera rubbig! Varför somna om ifall klockan ändå snart ska ringa. Vore det inte för det är torsdag och funkykidz inom en timme skulle jag ta natt redan nu, men kan ju inte missa finalen av hela kursen och något Novalie gillar. Bara rycka upp sig!

zumba

Publicerat - 2012-03-28 @ 20:39:20
Efter några veckors paus från gymmet, då motivationen varit lite bortblåst, kom jag mig äntligen iväg på ett pass zumba. Så uppfriskande härligt! :)

massage.

Publicerat - 2012-03-27 @ 09:39:20
Idag har jag kvällsskifte på jobbet, men före det skall  jag till fyssen för att få massage. Sliten som man känner sig så ska det bli riktigt skönt. Trevlig tisdag på er.

 


känslan då allt är så rätt.

Publicerat - 2012-03-26 @ 21:22:23



Ibland bara sköljer det över mig från ingenstanns och jag känner bara en så oerhört glädje över allt som jag har. Kärleken tills ens barn finner ingen gräns, och jag älskar att se henne utvecklas till sin egen individ med egna åsikter och funderingar. Sen har jag kärleken till T, som är så oerhört stark och växer sig stadigare hela tiden. Tänk att man funnit någon som man kan vara sig själv med, som förstår att dendär ilksan och irritationen man kan ha ibland då allt bara är så jäktigt faktiskt går över. Någon som delar samma framtidsdrömmar. Någon att skratta med, och få daska lätt på rumpan nu och då utan att man flyger i taket. Alla interna skämt. l-y-c-k-a. -v-

en mulen dag i vasa.

Publicerat - 2012-03-26 @ 17:35:02

Idag har jag och Novalie tillbringat dagen i Vasa. Fick sällskap av Carola, och kollade in b.la cubus i gw gallerian, men det märktes att de nyss öppnat och att det hade funnits special erbjudanden då, för de hade inte hunnit fylla på med fler storlekat av 36 och 38, som är de vanligaste. Konstaterade att det mesta var basplagg precis som det sagts. Blev hungriga och tog en sväng till Rax, där kassakillen verkligen visade att det var måndag. (Hade vi inte varit med på vad det borde ha kostat hade hon fått betala för en glass hon inte skulle ha och jag för ett barn på tio år istället för tre!) Fick det tillrättat och åt oss mätta och efter det sa Carola hejdå, och jag och Novalie fortsatte shoppandet i centrum. Gick bland annat till INN och köpte det där kakafatet från koziol som var slut i färgen vit före jul, och så fick ett svart smyckesträd ur samma märke följa med hem. Det sist nämnda kommer passa perfekt uppe på malmbyrån vi ska köpa till sovrummet sen. 

 

vårstädat garaget.

Publicerat - 2012-03-25 @ 17:07:11

Satt och kollade badhusen i Vasa, Härmä och Kokkola på nätet, men eftersom vi vridit fram klockan en timme och det började bli eftermiddag och man borde åkt en aning tidigare beslöt vi att vi kan ta det in i någon vecka eller helg lite längre fram ändå. Istället gick vi ut och vårstädade garaget. Behövdes minst sagt! Och inte är det då "frun" i huset som samlar på sig en massa grejer.. (eller så är hon bara bättre på att göra oss av med dem vartefter :))

 
Novalie sprang mest runt på gården, hoppade eller grävde i de snöhögar som inte hunnit smälta bort.

sommartid.

Publicerat - 2012-03-24 @ 21:22:00


Inatt vrider vi fram klockan en timme. Sommartiden börjar och det blir ljusare för varje dag fram till midsommar.

sovrum och vardagsrum; klart!

Publicerat - 2012-03-23 @ 21:45:28
Då var renoveringen avklarad för denna gång, och här ser ni lite bilder. En liten miss med trädtapeten, men tror ögat kan träna bort det. Bättre blev det då sängen kom på plats. Vet jag är tjatig också, men måste bara igen säga att jag VERKLIGEN ÄLSKAR VÅRT NYA GOLV! Längtar att få fortsätta med resten av nedrevåningen, men nu skall vi nog ta vår -och sommarlov innan vi fortsätter här inne. Istället står projekt som hobbyrum (läs: hemmagym) och eventuellt en terass på tur. 

 

hämtat mera laminat.

Publicerat - 2012-03-23 @ 10:40:38

Hämtat två paket laminatgolv, resan till Nykabi gick på knappa 16 minuter per väg. När jag kom tillbaka och såg rondellen for poliserna där, men valde en annan avfart, tur man har. Lika lätt som jag skulle kunna raffa åt mig en fortkörningsbot då det blir bart på vägarna, lika lätt skulle jag kunna få för att jag kör för snigelfart om vintern och stoppar upp trafiken. Därför anser jag mig vara okej att köra lite för fort om sommrarna för att ta igen det... Tror det är fler som känner igen sig, för jag kan knappast vara den ända. :) Så nu hoppas jag att vi har golv så det sista raderna kan läggas, och kaarn som skall fixa det snart skall komma. Ikväll vill jag nämligen kunna sitta framför tv:n med en kall i handen och bara vara i vårt "nya" vardagsrum. Och det bästa; det är fredag!

att känna våren och planera utfärd.

Publicerat - 2012-03-22 @ 16:17:49

  

Har sovit knappa fyra timmar efter nattvaket idag. Hade tänkt äta något och försöka lägga mig igen, men solen värmde så skönt då jag var ut och hämtade posten att det skulle vara synd att sova bort dagen. Får försöka komma tidigare i säng ikväll istället, även om det inte brukar bli så lyckat det heller.. kvällsmänniska som man är. Nåja, jag bestämde mig för att idag var dagen då bekvämligheten inte skulle få ta överhand. Eftersom jag redan hade kännt värmen beslöt jag mig för att promenera de cirka två kilometrarna tills N´s dagis och hämta. Och gud vad härligt det var!! På hemvägen fick jag till och med syn på några videkissor som slagit ut, och förklarade glatt åt Novalie att nu är det inte långt kvar till sommaren och då skall vi åka till fammos och faffas stuga och bada. 

På tal om bada så har jag ännu lite dåligt samvete för det inte blev något tropiclandia som vi hade planerat sista helgen (dendär röda veckan slog till), och vi had eju pratat så mycket om det med Novalie. Funderade lite om man skulle ta det denhär helgen istället nu då jag har fler dagar ledigt, men kom också att tänka på detdär stället i ylihärma.. är det nån som vet vad det heter..?

en torsdagslista.

Publicerat - 2012-03-22 @ 13:38:05

Vad har du för TV-kanaler?
De vanligaste..

Har du åkt moped någon gång?
Jo, hade egen från jag var femton.

Har du busringt någon gång?
Någon som inte har? :)

Har du fått felparkeringsböter?
Jo, men många år sedan.

Har du hoppat/kan du tänka dig att hoppa bungy-jump eller fallskärm?
Fallskärm, men är livrädd för höjder och att skärmen inte skulle vecklas ut just den gången..

Vilken är den plats längst bort som du har besökt?
Kata Beach, Thailand 2008.

Vilken är din favorit bland tecknade serier?
Nalle Puh.

Kan du alla orden i nationalsången?
Jo.

Badkar eller duschkabin?
Önskar mig ett bubbelbad!

Vilken är den bästa film du sett senaste månaden?
Hamilton - i nationens intresse, kommer inte på någon annan just nu. :)

Chips eller popcorn?
Chips+DIPP

Vilken färg på läppstift använder du?
Rosa, men väldigt väldigt sällan. (och så naturligt som möjligt)

Apelsin- eller äppeljuice?
Apelsin

Vem är den senaste som du åt ute med, vad åt ni?
Novalie, T och pappa. Grillmat/pizza på tesses cafe´.

Favoritchoklad?
After Eight, Geisha.

När röstade du senast?
Preseidentvalet i år.

När åt du en hemodlad tomat sist?
Minns ej.

Har du vunnit en prispokal någon gång?
Jo.

Klarar du att tanka själv?
Självklart. Bilen tankar ju inte sig själv precis..

Har du beställt något från exempelvis TV-shop?
Funderat, men nej.

Pepsi eller Coca Cola?
Coca-cola.

Vad var det senaste du handlade?
En klänning från nätet, så typiskt mig..

Har du kräkts offentligt?
Nja, en gång på fyllan på en hemmafest 10 år sedan. Mådde uselt ett nyår och alla stod och ropade vid wc dörren att jag mår bättre om det får komma upp.. är väl det närmsta.

Tror du på kärlek vid första ögonblicket?
Jo.

Har du ringt något betalnummer?
Beror på vad som räknas, säkert.

Kan man vara vän med sitt ex?
Nja, man vill väl, men förr eller senare blir någon svartsjuk ändå.

När besökte du ett sjukhus senast?
Februari.

Hade du mycket hår som liten bebis?
Enormt! Hade toffs i håret redan på dopet vid 2 månader :)

Vad har du för meddelande på din telefon/mobilsvar?
Personen du försöker ringa kan inte nås för tillfälle... eller vad de nu säger. (det vanliga)

Vad har du i din väska?
Mobil, plånbok, nycklar.. och kanske lite smink/deodorant och tuggummi.

Någon favoritsak du gör innan du går och lägger dig?
Slösurfar.

Vad är du tacksam för idag?
Min lilla familj.

vad vore en bal på slottet..

Publicerat - 2012-03-22 @ 07:06:56
Min absoluta svarta favorit hos nelly just nu är denna. Fick panik då jag såg att den plötsligt var slut i storlek S, så nu då den fanns i lager blev jag ju tvungen att beställa den fast jag tänkt vänta tills senare.

















snart färdigt.

Publicerat - 2012-03-21 @ 09:52:04

 

När vi hämtade golvet vi skulle ha till renoveringen hade det råkat ut för en transportskada så en del av laminatet hade blivit förstört i kanterna, detta gjorde att vi fick för lite laminat, men idag borde det sista komma. (saknas bara lite i vardagsrummet) Sovrummet är även det så gott som färdigt, här väntas bara på fototapeten som skall vara bakom sängen. Sen får golvlisterna fästas och så börjar piffet. Men redan nu ser man ju hur fräscht det blev! :)

Jobb, matlagning och föräldrarmöte.

Publicerat - 2012-03-21 @ 07:55:19

Var en fullspäckad dag igår. På jobbet satt allt i ett, och när jag kom hem skulle en bil hämtas från service och den andra skulle till besiktningen. Sedan laga mat efter det, ta en dusch och fixa sig inför föräldrarmötet på Novalies dagis. Det var således skönt med lite sovmorgon imorse, och nu återstår endast ett nattskifte så är jag ledig tills nästa tisdags eftermiddag.


nu skall golvet in.

Publicerat - 2012-03-19 @ 08:35:00
Idag skall golvet i sovrumet och vardagsrumet börja läggas på plats. Så det blir spännande att komma hem från jobbet senare ikväll. Oij vad jag vill börja inreda våra uppfixade rum!!

så var veckan slut.

Publicerat - 2012-03-18 @ 18:51:09

Varit en riktigt bra helg med huset fullt av folk. Igår kväll kom T´s kompisar Fredrik och Anders hit, och de invigde badtunnan på gården. (För mig blev det ingen tunna, dendär dagen i månaden som jag inte kan styra över sa ifrån.) Tog istället en snabbt bastubad med syrran och Novalie innan grabbarna påbörjade sitt, och på senan blev det en liten sväng in till stan för oss "gamlingar". Idag var ett besök med ett annat par till tropiclandia inplanerat, men pga ovanstående orsak fick vi skippa det också. Åkte i alla fall hem till dem på en fika så vi fick umgås och barnen leka, och som vanligt leker ju barnen bäst på slutet då man måste börja bege sig. På hemvägen vek vi intill Tesse´s cafe och min pappa som vi talat med innan bjöd oss på mat. Nu skall vi bara ta det lugnt och mysa resten av kvällen.

 

utan frakt.

Publicerat - 2012-03-18 @ 14:10:00



Beställde hem ett par converse och såg att http://www.nelly.com kör på frifrakt hela mars månad.

på stan

Publicerat - 2012-03-17 @ 15:21:55

  

Tog en sväng in till stan med syrran och Novalie, främst för att handla lite fejkat påskris jag råkade få syn på i Halpa-Halli då jag var dit på ärende för jobbet i onsdags, men självklart blev det en sväng via kläd -och skoaffärerna också. Jag råkade hitta en färggrann top åt Novalie på KappAhl och undrade för mig själv vad jag haft emot deras kläder. Så mycket fint! Skaffade man stamkundskortet fick man dessutom ett erbjudande på 25% av priset som jag valde spara och använda till något dyrare plagg längre fram. Och på lindex blev det mest basplagg som strumpor, trosor och en mössa åt Novalie, och när jag drog stamkortet där kom jag att tänka på att jag inte vet om jag meddelat om adressändringen sedan jag flyttat till Jakobtsad. Det visade sig då att alla erbjudnaden sköts via e-mail numera, men eftersopm jag inte sett till någon lindex reklam i inkorgen fick jag fylla i ett formulär med e-mail adress och på så sätt fick jag en kupong på 5€ till lindex att handla för, så man kan säga jag jagat reakuponger, även om det jag köpte idag inte blev till rabatterat pris. Har ju nåt innestående nu i alla fall. :) Nu ska vi äta middag och ikväll är det tunnbadande här hemma som står på schemat.

syster [v]

Publicerat - 2012-03-15 @ 20:30:22


Imorgon får jag min älskade syster på besök. Hon fyller snart fjorton, men står mig mycket nära. Hoppas bara hon hinner med bussen. :-)

sommarnytt.

Publicerat - 2012-03-15 @ 20:02:40


  

  

Har påbörjat påfyllningen av Novalies sommargarderob, idag blev det lite saker från H&M.

jotex tävling

Publicerat - 2012-03-14 @ 22:44:34


Rösta på mitt bidragi Jotex tävling "Designa ett rum"!

målat varv ett.

Publicerat - 2012-03-14 @ 15:57:43

Då var det färdigt grundmålat. Imorgon kommer troligen den riktiga ytfärgen i samma nyans, men mer glans på och på fredag kanske det blir dags för golvet. Har vi riktigt tur är det färdigt till helgen, och allra senast i början på nästa vecka. Så mycket roligare att börja inreda som man vill på riktigt sen!

dagisfotografering, busstider och målning

Publicerat - 2012-03-14 @ 08:24:48

Godmorgon! Här har vi just ätit frukost jag och Novalie och nu väntar vi på att klockan skall bli 9.30 så vi får åka iväg till hennes dagis. Vi har egentligen ledig dag, men eftersom de skall ha fotografering där idag så åker vi dit enbart för det. Sen skall vi också åka till busstationen för att dubbelkolla att busstiderna jag hittade på nätet mellan vasa-jakobstad stämmer. Min syster är nämligen påväg hit i veckoslutet och hon hade tänkt ta bussen. (hon fyller snart 14 så har inget körkort ännu och är ju en bit att hämta/föra) Annars har vi kommit så långt med allt i vardagsrummet och sovrummet nu att det idag skall börja målas, målarn är här och håller som bäst på att lägga markeringstejp. Så roligt då det går framåt! Tänk att vi snart får plocka fram vår nya säng!!! :)

 
Våren till kommande så bär både jag och Novalie klänning idag. Min är från Gina Tricot och har ett brunt flätat skärp (syns ej på bild) och Novalie har en klänning från me&i  (förra sommaren kollektion) och armbandet är från lindex.

Hello Kitty

Publicerat - 2012-03-12 @ 14:06:06


Det behövs ju några vårskor också då dotterns fötter växer. Hittade dessa på Prisma, super då de är av läder och inte tyg = lättare att torka av vid behov.

då saker börjar röra på sig.

Publicerat - 2012-03-12 @ 09:24:39

Godmorgon, och vilket underbart väder vi har. Här har dagen börjat klockan 7.30, nya bilen är förd på en sista service (b.la skall en ny cd-spelkar läggas in), T har farit iväg på jobb och vi har renoveringskillen här som spacklar väggarna som bäst och så har jag passat på att möblera om i vårt arbetsrum. Bytte plats mellan tv-bänken och arbetsborden, och tycker det blev bättre så. Återstår att se vad T tycker. De flesta vet ju att "småförändringar" måste göras så länge kaarn i huset håller sig lite på avstånd, för de kan ju inte alltid se slutresultat innan. ;)

 
(borde börja ta ner julgardinerna, men är på jakt efter nya så tills jag hittar det jag vill ha får de väl hänga kvar..)

stugan med utsikt över fjärden.

Publicerat - 2012-03-11 @ 20:04:55

Kom äntligen hem för cirka en kvart sedan. Har jobbat 7-14, och efter jobbet åkte jag direkt hem till T´s föräldrar och mötte upp resterna av min lilla familj för att bila söderut mot Hankmo och Kvevlax. Blev ett besök hos min pappa där vi efter lite fika tog en åktur i T´s nya bil ut till båthamnen samt min pappas sommarstuga. När vi checkat läget färdigt där skjutsade vi hem pappa och for till Kvevlax. Jag och Novalie lämnade hos min fammo, medan T besökte en kompis. Så där var den dagen.

 

Melodifestivalen 2012

Publicerat - 2012-03-10 @ 20:42:51




.. Mina tre favoriter från finalen ..

att ta tillvara dagen efter jobb.

Publicerat - 2012-03-10 @ 16:54:18

Har återigen en helg i jobbets tecken, men har lyxen att få sluta redan klockan 14 båda dagarna vilket ger tiden att hinna njuta av "vackär vädre" som råder nu i vårtider. Är det nåt jag uppskattar med vintern så är det just denhär tiden, då det i almanackan är vår, men ute fortfarande fullt med snö, solen skiner och det är bara nån enstaka grader på minus eller plus. Man vaknar ur sitt ide, vill ut ut ut.. så idag då jag slutade jobbet ringde T och sa att han och Novalie var på väg till hans föräldrars stuga för attb grilla korv innan han jobb, och klart man hängde på och tog det tillvara! En timme senare var det färdigt grillat, han åkte på jobb för ett par timmar och jag och N for och höll "fammo" sällskap en stund innan vi på hemvägen tog ett stop vid butiken för att handla lite godsaker till kvällens mello final. Skall du se? Vem är din favo?

påväg hem till mej.

Publicerat - 2012-03-09 @ 13:18:03

 
Det är farligt att internetshoppa då det mesta kan gå på impuls, därför är det bra att spara på det lite
så man hinner tänka, brukar iaf fungera för mej så jag inte shoppar allt jag ser ;) , men hur jag än försökt
så gick det inte med denna. Så i nästa vecka dimper denna av Elise Ryan ner i lådan.

fredagsbesök.

Publicerat - 2012-03-09 @ 10:23:34

Min vän från lågstadietiden i lilla Västerhankmo är påväg hit. Även om vi inte alltid haft någon jättetät kontakt genom alla år och hade en lång period i tonåren då vi knappt talades vid eller sågs så är Johanna en av de få som man ändå på nåt vis alltid kan räkna med att ha där. Förutom att dets äkert blir lite kärringskvaller när hon kommer skall även mor och dotter få sina kalufsser fixade här hemma eftersom Johanna är frissör! Lyx säger jag. :)


Jag & Johanna i vimlet hösten 2010

funky funky

Publicerat - 2012-03-08 @ 18:08:05


Funkykidzat, precis som alla andra torsdagskvällar. :)

peugeot är väck .

Publicerat - 2012-03-06 @ 20:33:56

För ett par veckor sedan sålde T sin peugeot och är "nya" bilen äntligen här. Tog en åktur idag hela familjen, och det kändes så bra. Nu väntar jag bara att själv få provköra och se om jag kan vänja mig vid en automatväxlad bil och med ratten på "fel" sida. Kanske man är drabbad av lite bilfeber...


färgstarkt i sommar

Publicerat - 2012-03-05 @ 21:34:36

    
http://www.nelly.com

om att komma hem & prision break.

Publicerat - 2012-03-05 @ 19:30:06

Så kom man hem till en sambo som hade plockat ur diskmaskin, tvättat en tvätt och vikt in kläder i skåpen. Gissa om man blev glad. :)

Här har vi annars fått dille på Prision Break, så här rullar avsnitt efter avsnitt så fort det finns extra tid - utan måsten - över. (även om jag vet hur det går.) Har tjatat på T sedan vi träffades att han måste se den serien och nu först har han kommit till skott och är fast ;) (Jag är ju inte direkt känd för att tipsa om serier / filmer som någon annan än jag själv eller ev mina tjej/gaypolar vill se, så det kanske förklarar att många är skeptiska till mina tips ;)) Novalie har fått en film med disneys prinsessor så den skulle hon gärna sitta klistrad vid, men eftersom jag  tycker det får vara lite måtta med allt nu då temperaturen utomhus börjar bli sådan att man vill vistas där, så drog vi ut på en lång promenad  hela famijen tidigare ikväll. Härligt med frisk luft, som alltid. 

Nytt åt Novalie från Didriksons

Publicerat - 2012-03-03 @ 15:22:24

 
 http://www.babyshop.com

nothing new.

Publicerat - 2012-03-02 @ 21:20:03
Har inte så mycket att komma med, blir en helg i arbetandets tecken. Så antar det kommer bli gläst med inlägg. De största som åstadskommits på hemmaplan idag innan kvällsskiftet är väl att nedrevåningen fick en liten finputs med dammsugarn, och att vi var och handlade mat för helgen. Eller vänta nu! Jo, fick ju hem ett paket från cdon i lådan. Det mesta var födelsedagspresenter, så de kan jag inte berätta om, men åt mig själv beställde jag faktiskt en bok och det var Mia Skäringers "dyngkåt och hur helig som helst". Ser framemot bra läsning! Har du läst den? Var du nöjd? :)

zumba

Publicerat - 2012-03-01 @ 18:56:04

Blev ett zumba träningspass ikväll, gick helt okej med tanke på att det var en tid sedan sist. Gillar låtarna. Energi.

onnisrundan

Publicerat - 2012-03-01 @ 15:43:57

Vilket bra väder de varit idag! Perfekt för Onnisrunda premiär, som de idag ordnade för 38:e gången i Nykarleby. Novalie var anmäld i klassen 2-6 år utan tid och gjorde de 300 metrarna där alla som kom i mål fick medalj samt överraskningspåse. Efteråt bjöds det på saft och syltmunk.